Nieuwsbrief december 2019

In deze nieuwsbrief blikken we terug op het voorbije jaar en wat het nieuwe jaar aan activiteiten zal brengen! Daarnaast opnieuw een boeiend artikel in de rubriek: “Sabine informeert…”, een samenvatting van het relaas van patiëntenbegeleidster Guus tijdens onze vorige ontmoetingsdag in oktober en informatie over een studie over preventieve sliktherapie van Margot. En we hernemen ook nog eens het mooie gedicht “In Flanders Fields…” wat we ter gelegenheid van 11 november hebben gepubliceerd. Verder rest ons alleen nog u bijzonder fijne feestdagen toe te wensen, een zalige kerst en het belangrijkste: een voorspoedig, gelukkig, en vooral gezond 2020! Veel leesplezier! 

Een terugblik op 2019 en vooruitblik naar 2020!

In ons eerste jaar Klank-Bord is er heel wat gebeurd. Niet alleen hadden we de ontmoetingsdag op 3 oktober, maar op onze laatste koffienamiddag op 5 december mochten we ook de Sint verwelkomen. U wil zeker de foto’s van dit evenement niet missen: https://www.klank-bord.be/2019/12/14/de-sint-aanwezig-op-de-koffienamiddag-van-5-december-2019/
Maar ook namen we met team Klank-Bord deel aan Levensloop Brugge 2019. En dit was op zijn minst een groot succes! Een dikke merci aan alle lopers, wandelaars, sponsors en sympathisanten die ons team gesteund hebben. Met 64 deelnemers en een opbrengst van 946 euro voor Stichting tegen Kanker een zeer geslaagde eerste deelname ! Bedankt !!
Ook voor 2020 kondigen zich al heel wat activiteiten aan! We voorzien opnieuw koffienamiddagen waar we met z’n allen ongedwongen kunnen samenkomen, bijpraten en van een kopje koffie met gebak kunnen genieten. Hou alvast de volgende data vrij in jullie agenda: dinsdag 10 maart, donderdag 23.april, dinsdag 23 juni, en donderdag 3 december. Op donderdag 24 september is er dan onze jaarlijkse ontmoetingsdag met symposium! Ook voorzien we weer aan Levensloop Brugge deel te nemen, en plannen we een bezoek aan Cabourg in De Panne op zaterdag 6 juni! Dus 2020 belooft alvast een bijzonder actief jaar te worden!

Sabine informeert: ernstige ziekte in hospitalisatieverzekering?

Een hospitalisatieverzekering sluit u meestal af in tijden dat u gezond bent of u krijgt er één cadeau van uw werkgever als onderdeel van een pakket extra legale voordelen. Zelden nemen we de tijd om op dat moment ‘ de kleine lettertjes’ te lezen en om te begrijpen wat nu wel en niet terugbetaald zal worden als we in het ziekenhuis belanden. Het is pas als we ziek worden dat we geconfronteerd worden met de administratieve mallemolen van facturen en hospitalisatieverzekeringen.

Vaak staat in onze polis een rubriek ‘ernstige ziekte of zware aandoening’. Maar waarover gaat dit?

Lees er alles over op https://www.klank-bord.be/2019/12/14/sabine-informeert-ernstige-ziekte-in-hospitalisatieverzekering/

“Stap voor stap en tree voor tree de weg terug naar het leven vinden, hoe mooi is dat?”

We hadden het genoegen patiëntenbegeleidster Guusta van der Sluijs-Vialle (Guus, voor de vrienden) te mogen verwelkomen op de ontmoetingsdag van 3 oktober, waar ze het mooie relaas vertelde van hoe ze patiënten begeleidt die een ingreep voor hoofd-halskanker ondergaan.

U vindt een samenvatting van haar relaas op https://www.klank-bord.be/2019/12/17/stap-voor-stap-en-tree-voor-tree-de-weg-terug-naar-het-leven-vinden-hoe-mooi-is-dat/

Studie van Margot rond preventieve sliktherapie. 

Voor een groot deel van personen met hoofd-halskanker bestaat de curatieve behandeling uit  (chemo)radiotherapie. Naast de vele voordelen, waarvan het behouden van structuren en organen, gaat deze behandeling ook gepaard met een aantal nevenwerkingen. Eén van die nevenwerkingen is het ontstaan van slikproblemen of het verergeren van bestaande slikproblemen. Kenmerken hiervan zijn het niet vlot en/of niet veilig kunnen wegslikken van voedsel en vloeistoffen, wat een grote impact kan hebben op de gezondheid, de levenskwaliteit en zelfs op overleven.

Recent onderzoek toont aan dat preventieve sliktherapie, waarbij de patiënt oefeningen uitvoert tijdens de radiotherapie, een positief effect kan hebben op de slikfunctie. Preventieve sliktherapie vergroot echter de belasting van de patiënt tijdens de intensieve periode van bestraling. Dit vertaalt zich in een globaal lage therapietrouwheid. Het is voor onderzoekers en zorgverleners dan ook een uitdaging om te zoeken naar haalbare, stimulerende en motiverende vormen van preventieve sliktherapie. Op basis van deze kennis, wordt er momenteel, onder leiding van Prof. Gwen Van Nuffelen, een wetenschappelijke studie uitgevoerd binnen een aantal zorgcentra in Vlaanderen, namelijk het UZA, GZA Sint-Augustinus, AZ Sint-Jan Brugge, UZ Gent en UZ Leuven, en dit in samenwerking met het Nederlands Kanker Instituut en Kom Op Tegen Kanker.

Lees er meer over op https://www.klank-bord.be/2019/12/14/studie-van-margot-rond-preventieve-sliktherapie/

We will remember them…

IN FLANDERS FIELDS
Lieutenant – Kolonel John Mac Crae 1872 -1918

IN FLANDERS FIELDS
Lieutenant – Kolonel John Mac Crae 1872 -1918

IN VLAAMSE VELDEN
(Tom Lanoye 2000)

IN FLANDERS FIELDS THE POPPIES BLOW

IN VLAAMSE VELDEN KLAPPEN ROZEN OPEN

BETWEEN THE CROSSES, ROW ON ROW

TUSSEN WITTE KRUISJES, RIJ OP RIJ

THAT MARK OUR PLACE; AND IN THE SKY

DIE ONZE PLAATS HIER MERKEN, WIJL IN T’ZWERK

THE LARKS, STILL BRAVELY SINGING, FLY

DE LEEUWERIKEN FLUITEND WERKEN, ONVERHOORD

SCARCE HEARD AMID THE GUNS BELOW.

VERSTOMD DOOR HET GEBULDER OP DE GROND

WE ARE THE DEAD. SHORT DAYS AGO

WIJ ZIJN DE DODEN. ZO – EVEN LEEFDEN WIJ.

WE LIVED, FELT DAWN, SAW SUNSET GLOW

WIJ DRONKEN DAUW. DE ZON ZAGEN WIJ ZAKKEN.

LOVED, EN WERE LOVED, AND NOW WE LIE

WIJ KUSTEN EN WERDEN GEKUST. NU RUSTEN WIJ

IN FLANDERS FIELD

IN VLAAMSE VELDEN VOOR DE VLAAMSE KUST.

TAKE UP OUR QUARREL WITH THE FOE:

TOE: TREKT GIJ ONS KRAKEEL AAN MET DE VIJAND.

TO YOU FROM FAILING HANDS WE THROW

AAN U PASSEREN WIJ, MET ZWAKKE HAND, DE FAKKEL.

THE TORCH; BE YOURS TO HOLD IT HIGH.

HOUD HEM HOOG. WEEST GIJ DE HELDEN. LAAT DE DODEN.

IF YE BREAK FAITH WITH US WHO DIE

DIE WIJ ZIJN NIET STIKKEN OF WIJ VINDEN SLAAP NOCH

WE SHALL NOT SLEEP, THOUGH POPPIES GROW

VREDE – OOK AL KLAPPEN ZOVEEL ROZEN OPEN

IN FLANDERS FIELDS

IN ZOVEEL VLAAMSE VELDEN.

Lees alles over de achtergrond van dit beklijvende gedicht op https://www.klank-bord.be/2019/11/09/we-will-remember-them

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *