Nieuwsbrief december 2018

Welkom bij deze eerste nieuwsbrief van Klank-Bord!

Voor onze eerste nieuwsbrief hebben we een aantal boeiende topics. Om te beginnen heeft Melanie een persoonlijke boodschap voor u, en ook een receptje dat tijdens deze winterse dagen zeker de inwendige mens zal versterken en verwarmen. Verder een aantal tips hoe een droge mond te lijf te gaan, hoe muziek je humeur kan opkrikken, huidverzorging toegespitst op de huid die van een behandeling te lijden heeft gekregen maar ook met de winterkou dient af te rekenen, en ook wordt er een tipje van de sluier gelicht waar ons eerste evenement naartoe gaat!

 

Persoonlijke boodschap van Melanie:
“Advent- en Kerstperiode”

Het jaar is terug bijna ten einde en wij komen in de duistere weken van het jaar terecht. Voor mij is het de tijd om eens stil te staan wat het jaar betekende voor mij, en mijn familie.

Het was het eerste jaar dat wij maar in beperkte mate dokters nodig hadden en wij hopen dat het zo mag blijven.

Deze zomer moesten wij onze moeder afgeven die wel met een lange en mooie oude dag gezegend was.

Wij beleefden een van de mooiste en warmste zomers sinds lang. Dikwijls hadden we zelf te warm – indien we een kelder hadden gehad was onze slaapkamer naar daar verhuisd!

Onze kinderen en kleinkinderen zijn gezond en monter en wat belangrijk is voor ons, zij komen graag eens naar ons – hun thuis.

Is dat niet het mooiste in het leven, vrede, rust en vriendschap te ervaren, die meestal in kleine dingen te vinden zijn.

Nu is het reeds advent, de aanloop naar Sinterklaas en het Kerstfeest.

De duistere tijd gaat over in kleine gezichtjes die oplichten van verlangen naar de geschenkjes van Sinterklaas.

Wij genieten van de warmte in huis na een stevige wandeling buiten, de lichtjes in de kerstboom, een hapje en een drankje voor de tv. De voorbereiding voor het kerstfeest met gans de familie is volop aan de gang!

Wij willen U graag een gezellige en warme Advent- en Kerstperiode wensen met veel licht in de duistere dagen en hoop op een betere tijd.

zie het volledige bericht op https://www.klank-bord.be/2018/12/01/advent-en-kerstperiode/

 

Droge mond… Een groot probleem

Bij bestraling in het hoofd-hals gebied kunnen de speekselklieren worden aangetast, wat ertoe leidt dat er minder speeksel wordt geproduceerd. Daardoor krijg je last van een droge mond. De smaakzin kan afnemen of zelfs verdwijnen en ook de reuk kan afnemen. Vaak vinden patiënten bepaalde gerechten en dranken anders of zelfs vies smaken. Een tekort aan speeksel kan ontsteking in de mond en tandbederf veroorzaken. De mond spoelen of bepaalde medicijnen kan dit voorkomen of milderen. Aan het eind van de bestralingen kunnen de mond en tong pijnlijk en rauw aanvoelen. Zelfs na de behandeling kan je langdurig en misschien blijvend last hebben van een droge mond. Vaak worden bij een operatie niet alleen de tumor maar ook klieren in de hals waaronder speekselklieren weggenomen. Dit heeft een weerslag op de speekselproductie.

Lees het volledige artikel op https://www.klank-bord.be/2018/12/05/droge-mond-een-groot-probleem/

 

Lichaams- en huidverzorging bij kanker

Na een behandeling tegen kanker zijn er vaak huidveranderingen merkbaar. Dit kan zowel in het behandelde gebied zijn door bijvoorbeeld bestraling maar ook de rest van huid kan veranderen door chemotherapie of andere medicatie. In veel gevallen is er ook een litteken aanwezig als gevolg van een operatie en kunnen er vochtophopingen (oedeem) ontstaan. Door een juiste huidverzorging kan de huid zich weer (deels) herstellen.

Bestraalde huid

Tijdens en na radiotherapie kan de huid veranderen in het gebied waar de bestraling plaats vindt of heeft plaats gevonden. Op deze locatie kan de huid droog en schilferig worden of juist vettig. Daarnaast is de huid vaak rood en dun. In een later stadium is het mogelijk dat de bestraalde huid een donkere verkleuring toont of dat er vaatjes zichtbaar zijn.

Huidverandering door chemotherapie

Na behandeling met chemotherapie vindt er verandering plaats in de huid. De huid kan droger worden en sneller verouderen.  Een droge huid is vaak vochtarm en daarom is een hydraterende crème voor zowel gelaat als lichaam goed om te gebruiken. Tevens is het van belang om een zonbescherming te gebruiken met een hoge beschermingsfactor (minimaal spf25, maar bij voorkeur spf50) om zonverbranding te voorkomen.

Voor meer informatie raadpleeg het volledig artikel hier: https://www.klank-bord.be/2018/11/26/lichaams-en-huid…rging-bij-kanker/

 

Hoe muziek kan helpen bij kanker

Muziek is de meest directe weg naar je emoties. Het heeft enorme invloed op ons. Je kan erbij ontspannen, het verwoordt je klacht, je verdriet, je levensvragen…

Muziek komt daar waar woorden tekort schieten…

Muziek geeft ruimte aan je emoties en dat helpt je om je te uiten en weer energie te krijgen. Als je de diagnose kanker hebt (gehad) komen er zoveel emoties en levensvragen op je af. Juist in muziek worden deze verwoord.

Muziek heeft invloed op lichamelijk, emotioneel en spiritueel gebied:

 • Het beïnvloedt de spierspanning, ademhaling, bloeddruk en polsslag.
  Daardoor kan muziek zowel lichamelijk ontspannend als activerend werken.
 • Muziek geeft toegang tot het gevoelsleven en de gedachtewereld.
 • Muziek helpt bijvoorbeeld emoties te (h)erkennen en te uiten.
 • Muziek heeft meestal een duidelijk herkenbare structuur. Hierdoor kan muziek houvast bieden en een rustpunt voor de luisteraar zijn.

Bezoek onze website op https://www.klank-bord.be/2018/12/01/hoe-muziek-kan-helpen-bij-kanker/ om meer te weten komen over hoe muziek je bij kanker kan helpen.

 

Ons eerste evenement, een tipje van de sluier!

We verheugen ons er alvast op om jullie te kunnen uitnodigen op een rondleiding in het concertgebouw in Brugge, voor de liefhebbers eventueel aangevuld met een optreden. Hou dus vooral onze facebook pagina en website in de gaten voor meer informatie eens de effectieve datum wordt vastgelegd. Wij zien er alvast naar uit!

 

Valse Raclette

Een lekker receptje mag in deze nieuwsbrief zeker niet ontbreken!
Niet moeilijk om klaar te maken en bijzonder lekker in deze winterperiode.

Ingrediënten voor de raclette voor 2 personen

 • 500-700gr in de schil gekookte aardappelen
 • +/- 600gr raclettekaas in schijfjes gesneden
 • Paprikapoeder

Bereiding:

 • de gekookte aardappelen pellen en in schijfjes op de bodem van de pan met anti-aanbaklaag leggen (geen boter nodig – de kaas is vet genoeg)
 •  de schijfjes raclettekaas verdelen op de aardappelen 
 •  terug een laag aardappelen en raclettekaas tot alles in de pan ligt
 •  strooi er paprikapoeder over
 • de pan op middelmatig vuur zetten met deksel
 • wanneer de kaas in het midden begint te pruttelen is de valse raclette klaar.
 • op de bodem van de braadpan bakt er een lekkere korst

Voor meer details, foto’s en nog meer recepten surf naar: https://www.klank-bord.be/2018/12/01/valse-raclette/

 

Wil u onze nieuwsbrief ook via email ontvangen? Contacteer ons dan via inlichtingen@klank-bord.be of via ons contactformulier op https://www.klank-bord.be/contact/

3 gedachten over “Nieuwsbrief december 2018

 • 8 december 2018 om 17:30
  Permalink

  Fijne Feesten en dank aan allen voor jullie inzet en samenwerking bij de realisatie van de 1ste Nieuwsbrief

 • 22 augustus 2019 om 18:51
  Permalink

  caroline,

  heel veel succes met dit initiatief: klankbord.

  liefs van liesbeth kopmels (uit de zeeuwse klei)

 • 23 augustus 2019 om 21:52
  Permalink

  Dag Liesbeth, heel veel groetjes terug ook aan de zusjed en nog eens bedankt voor je lekkere Zeeuwse snoepjes/babbelaars 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *