Droge mond… een groot probleem…

Wat is de oorzaak?

Bij bestraling in het hoofd-hals gebied kunnen de speekselklieren worden aangetast, wat ertoe leidt dat er minder speeksel wordt geproduceerd. Daardoor krijg je last van een droge mond. De smaakzin kan afnemen of zelfs verdwijnen en ook de reuk kan afnemen. Vaak vinden patiënten bepaalde gerechten en dranken anders of zelfs vies smaken. Een tekort aan speeksel kan ontsteking in de mond en tandbederf veroorzaken. De mond spoelen of bepaalde medicijnen kan dit voorkomen of milderen. Aan het eind van de bestralingen kunnen de mond en tong pijnlijk en rauw aanvoelen. Zelfs na de behandeling kan je langdurig en misschien blijvend last hebben van een droge mond. Vaak worden bij een operatie niet alleen de tumor maar ook klieren in de hals waaronder speekselklieren weggenomen. Dit heeft een weerslag op de speekselproductie.

 

VOEDINGSPROBLEMEN ALS GEVOLG VAN EEN DROGE MOND

Een droge mond kan het eten bemoeilijken. Omdat men minder speeksel heeft, kunnen er kauw- en slikproblemen ontstaan. Wanneer u minder gaat eten, heeft u kans dat u (veel) afvalt en te maken krijgt met ondervoeding. Dit kan een negatieve invloed hebben op uw conditie. Lukt het u niet om voldoende te eten door een droge mond, dan is het belangrijk met uw (oncologie)diëtist en logopedist te overleggen.

 

 

EEN GOEDE MONDHYGIENE IS BELANGRIJK

Houd de mond vochtig door regelmatig te spoelen of te sprayen.

Een goede mondhygiëne is belangrijk bij een droge mond omdat u meer kans heeft op ontstekingen en gaatjes in de tanden. Er zijn speciale producten (speekselvervangers) bij de apotheek voor mensen die weinig of geen speeksel hebben, zoals tandpasta, mondspoeling, kauwgom en mondbevochtigingsgel.

Roken verergert de klachten.

Zie ook de websites van Dentaid, Oralbalance/Biotène, Oralseven, Gum…

 

 

 

 

 

 

 

ENKELE VOEDINGSADVIEZEN

Niet alle adviezen werken bij iedereen. Drink bij het eten steeds kleine slokjes water om het voedsel vochtig te maken. Dit kan helpen het eten makkelijker door te slikken. Gebruik veel jus, saus, ragout of bouillon bij de maaltijden. Met boter, room, olijfolie kunt u ook voedingsmiddelen smeuïger maken. Brood in melk, thee of bouillon dippen en rijkelijk besmeren met smeerkaas, jam. Eventueel brood vervangen door pap, vla, yoghurt.

Probeer veel te kauwen. Bv. wortel, komkommer, suikervrije kauwgom. Dit stimuleert de productie van speeksel.

Sterk gekruid voedsel dient vermeden te worden. Beperk het gebruik van alcohol en cafeïne. Deze producten verminderen de vorming van speeksel. Vermijd zure dranken zoals frisdrank om tanderosie   te voorkomen.

Klik hier voor recepten!   https://www.klank-bord.be/recepten/

ZORG DAT U ALTIJD WAT TE DRINKEN BIJ DE HAND HEEFT.

ZET OOK ’S NACHTS EEN FLESJE WATER OP UW NACHTKASTJE.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *