Sabine informeert: ernstige ziekte in hospitalisatieverzekering?

Een hospitalisatieverzekering sluit u meestal af in tijden dat u gezond bent of u krijgt er één cadeau van uw werkgever als onderdeel van een pakket extra legale voordelen. Zelden nemen we de tijd om op dat moment ‘ de kleine lettertjes’ te lezen en om te begrijpen wat nu wel en niet terugbetaald zal worden als we in het ziekenhuis belanden. Het is pas als we ziek worden dat we geconfronteerd worden met de administratieve mallemolen van facturen en hospitalisatieverzekeringen.

Een clausule “ernstige ziekte” of “zware aandoening” in uw hospitalisatieverzekering?

Vaak staat in onze polis een rubriek ‘ernstige ziekte of zware aandoening’. Maar waarover gaat dit?

De verzekering voorziet hier in een extra terugbetaling van noodzakelijke ambulante medische kosten. Ambulante medische kosten zijn kosten die u hebt terwijl u niet opgenomen bent in het ziekenhuis. Een hospitalisatieverzekering; het woord zegt het zelf, dekt de kosten van uw hospitalisatie; van uw verblijf in het ziekenhuis (eventueel standaard uitgebreid tot de medische kosten vanaf één maand vóór tot drie maanden na uw hospitalisatie). Echter, in het geval u lijdt aan een ernstige ziekte heeft u in veel gevallen veel langer dan 3 maanden na een hospitalisatie nog medisch toezicht of medicatie nodig. Erger nog, soms moet u helemaal niet opgenomen worden, maar hebt u wel veel medische kosten buiten het ziekenhuis als gevolg van uw zware ziekte. In die gevallen zal uw hospitalisatieverzekering, op voorwaarde dat die voorzien is voorzien van de clausule ‘ernstige ziekte’, ook die medische kosten terugbetalen.

Die terugbetalingen worden meestal beperkt tot de remgelden (ook wel de opleg genoemd) van doktersconsultaties, behandelingen en geneesmiddelen, maar sommige verzekeringen betalen ook de huurgelden van hulpmiddelen, en soms zelfs de extra kosten voor sondevoeding en bijvoeding of hersteloord  terug. 

Om hiervan te kunnen genieten moet u zo snel mogelijk na de diagnose een aanvraag tot erkenning ernstige ziekte doen bij de medisch adviseur van uw verzekering. 

Er zijn wel een aantal voorwaarden verbonden aan die erkening.

Uiteraard moet het gaan om een ernstige ziekte. Welke die zijn staan in uw polis. Maar over kwaadaardige tumoren (kanker) is geen discussie. Altijd behoren die tot de lijst ernstige ziekte. Bij de aanvraag tot erkenning moet steeds een uitgebreid medisch verslag zitten met diagnose en diagnosedatum.

Die terugbetaling kunt u natuurlijk ook enkel en alleen krijgen voor zover die kosten rechtstreeks verband houden met de ernstige ziekte. Ambulante kosten voor andere (niet ernstige) aandoeningen kan u niet recupereren. Stel u hebt een erkende kwaadaardige tumor ter hoogte van uw keel maar tijdens een val breekt u uw voet. De ambulante kosten die het gevolg zijn van de breuk aan uw voet zal u niet kunnen terugvragen.

Sommige verzekeringen betalen de betaalde remgelden automatisch terug. Dat kan als u een hopitalisatieverzekering heeft bij uw eigen ziekenfonds. Maar u kunt maar best alle kosten netjes bijhouden en indienen want sommige kosten zijn niet gekend bij de mutualiteit. 

Er zijn grote verschillen van verzekering tot verzekering. Zelfs binnen dezelfde maatschappij kunnen verschillende ‘producten’ aangeboden worden als hospitalisatieverzekering. En alles heeft zijn prijs. Voor zeer uitgebreide dekkingen, zonder grensbedragen , betaalt u (of uw werkgever) meestal ook een hogere premie. In geval u zelf kiest; goed vergelijken is de boodschap! Maar eenmaal u ziek bent is veranderen meestal niet meer interessant. De meeste verzekeringen sluiten namelijk voorafbestaande aandoeningen uit op het moment van aansluiten. Andere verzekeringen doen dat dan weer niet, maar beperken wel de dekking.

Voor vragen kunt u best terecht bij uw verzekeraar of makelaar. Ook de sociale dienst van uw mutualiteit of ziekenhuis kan u helpen bij de aanvraag erkenning zware ziekte en het begrijpen van ‘de kleine lettertjes’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *