Nieuwsbrief augustus 2019

Welkom bij de nieuwsbrief van augustus 2019, in deze nieuwsbrief hebben we opnieuw heel wat boeiende informatie voor u. Danny schreef een interessant artikel over oncologische bewegingsrevalidatie, Sabine vertelt meer over het sociaal tarief voor telefonie en internet voor laryngectomiepatiënten en verder zetten we een artikel over het belang van gespecialiseerde ziekenhuizen voor hoofd- en halskankers nog eens graag in de kijker. Verder willen we jullie allemaal ook nog eens herinneren aan de volgende koffienamiddag die doorgaat in AZ Sint-Jan op 30 augustus e.k. en een warme oproep lanceren om deel te nemen aan Levensloop Brugge 2019 tijdens het weekend van 5-6 oktober. En om af te sluiten willen we tijdens deze zomer ook nog graag een paar mocktails voorstellen! Veel leesplezier!

Hoofd-halskanker en oncologische bewegingsrevalidatie

Wat gebeurt er bij het horen van de diagnose kanker. Ons lichaam ondergaat een aardbeving op alle vlakken, ons lichaam is ontredderd. We zijn aan de grond genageld. We redeneren niet meer normaal, de toekomst stort in, we bewegen niet meer zoals het hoort, de slaap is verstoord door het danig piekeren, enz.
Wat heeft hoofd-halskanker nu te maken met beweging? We zijn geneigd te denken dat dit niets met mekaar te maken heeft, maar niets is minder waar.  Bij elke aandoening, al was het maar een banale verkoudheid, zijn we al geneigd om ons stil te houden. Als we ons niet goed voelen kruipen we in een hoekje. We houden een bewegingsstop zonder het goed te beseffen. Het is nu zeker het moment om in actie te schieten. Bewegen, natuurlijk kunnen we dat. Wie weet er nu niet wat bewegen is. Maar zo vanzelfsprekend is het niet. We moeten beseffen dat we oncologische bewegingsrevalidatie nodig hebben. 
Over dit onderwerp leest u meer op: https://www.klank-bord.be/2019/08/16/hoofd-halskanker-en-oncologische-bewegingsrevalidatie/

Sabine informeert: sociaal tarief voor telefonie en internet voor laryngectomiepatiënten.

Mensen die een laryngectomie hebben ondergaan (of samenwonen met een kind of kleinkind dat een laryngectomie heeft ondergaan), EN niet reeds van het sociaal tarief genieten omwille van een andere reden, EN in zijn of haar gezin ook niemand anders hebben die dat tarief al geniet, hebben recht op het sociaal tarief.

Slechts één persoon per huishouden kan namelijk een sociaal tarief krijgen. En die betrokken persoon dient de operator en formule te kiezen die hem bevalt.

Belangrijk: voor laryngectomiepatiënten is het inkomen is van geen tel!

Hebt u een laryngectomie ondergaan en wenst u van dit sociaal tarief te genieten lees er dan alles over op:  https://www.klank-bord.be/2019/08/13/sociaal-tarief-voor-telefonie-en-internet-voor-laryngectomiepatienten/

Hoofd- en halskanker vergen gespecialiseerde ziekenhuizen.

Hoofd- en halskankers worden het best behandeld in gespecialiseerde ziekenhuizen. Dat stelt het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE). Uit een nieuw rapport blijkt dat de kans op overleven bij patiënten daar een pak groter is.

Tussen 2009 en 2014 kregen meer dan 9000 patiënten te horen dat ze een hoofd- of halstumor hadden. Uit het onderzoek van het KCE samen met het Kankerregister en experts blijkt dat wie in een ziekenhuis terechtkwam waar de zorgverleners ervaring hadden een grotere kans op overleven had.

Lees verder op https://www.klank-bord.be/2019/08/16/hoofd-en-halskanker-vergen-gespecialiseerde-ziekenhuizen/
(Van Cathy GALLE)

Koffienamiddagen 2019

Graag herinneren we u nog eens aan onze koffienamiddagen bij de cafetaria van AZ Sint-Jan, Ruddershove 10, 8000 Brugge, en dit op

•   vrijdag 30 augustus 2019 – eerstvolgende koffienamiddag

•   donderdag 3 oktober 2019 (dit is ook de jaarlijkse ontmoetingsdag)\

•   donderdag 5 december, 2019.

De koffienamiddagen gaan telkens door van 14u30 tot 17u.

Graag een seintje telkens ten laatste een week voor de koffienamiddag met hoeveel personen u aanwezig zult zijn! Dit kan via een telefoontje naar Patrick Spriet op het nummer 0498/54.99.61, via mail naar inlichtingen@klank-bord.be, of door in te schrijven op het Facebook event op onze Facebook pagina https://facebook.com/klank-bord/

We hopen jullie opnieuw talrijk te mogen ontvangen op 30 augustus!

Levensloop Brugge 2019

Hierbij nogmaals een warme oproep om aan te sluiten bij team Klank-Bord tijdens Levensloop Brugge 2019! Inschrijven bij ons team kan via de site van levensloop: www.levensloop.be/teams/klank-bord.

Levensloop is een initiatief van de Stichting tegen Kanker. Het is een 24 uur durend evenement voor jong en oud waarbij we bewegen tegen kanker!

Levensloop is een feestelijk evenement voor alle leeftijden. Het draait helemaal rond solidariteit en fondsenwerving voor de strijd tegen kanker. Het gemeenschapsleven van een stad of gemeente komt gedurende 24u samen om: mensen die kanker overleefden of er nog tegen vechten, te vieren en in de bloemetjes te zetten; mensen te herinneren die aan kanker overleden zijn; als gemeenschap op te staan en samen de strijd op te nemen tegen kanker.

Levensloop Brugge 2019 gaat door op het domein van Sport Vlaanderen Brugge, Nijverheidsstraat 112, 8310 Brugge (Assebroek) op 5 en 6 oktober. Tijdens het evenement zijn er tal van activiteiten en een brede waaier aan animatie en optredens, maar de ceremonies zijn toch wel het hoogtepunt van Levensloop!

Meer informatie over hoe in te schrijven als deelnemer of als vechter kun je ook vinden op https://www.klank-bord.be/2019/06/24/levensloop-brugge-2019/

Lekkere mocktails…

Tijdens deze mooie zomer mogen een paar lekkere mocktails uiteraard niet ontbreken om de nog komende zonnige dagen aangenaam door te brengen!
Op https://www.klank-bord.be/2019/08/16/lekkere-mocktails/  vind je alvast de volgende lekkere receptjes:

  • mocktail pompelmoes en rozemarijn
  • mocktail met limoensap en vlierbloesem
  • komkommer basilicum fizz (recept Sofie Dumont)

Deze en andere receptjes kun je ook terugvinden op de websites van Stichting tegen Kanker en The Mocktailclub, om de nog komende zonnige dagen aangenaam door te brengen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *