Sociaal tarief voor telefonie en internet voor laryngectomiepatiënten

Mensen die een laryngectomie hebben ondergaan (of samenwonen met een kind of kleinkind dat een laryngectomie heeft ondergaan),
EN niet reeds van het sociaal tarief genieten omwille van een andere reden, EN in zijn of haar gezin ook niemand anders hebben die dat tarief al geniet, hebben recht op het sociaal tarief.

Sabine informeert…

Slechts één persoon per huishouden kan namelijk een sociaal tarief krijgen. En die betrokken persoon dient de operator en formule te kiezen die hem bevalt.

Voor laryngectomiepatiënten is het inkomen is van geen tel!

Alle operatoren mogen het sociaal tarief aanbieden, enkel de operatoren met een omzet van meer dan 50 miljoen euro zijn dat ook verplicht. Dat zijn; Telenet, Proximus, Base; Orange, Scarlet en het Waalse VOO.

De kortingen zijn bij wet vastgelegd en bestaan uit een eenmalige korting van 50% bij de aansluiting op vaste telefoon en verder maandelijkse kortingen van 40% (8,4 € max) op een abonnement (vast, mobiel, internet of bundel), en 3,1 € korting op je (extra verbruik) gesprekken. De maximale korting per maand is dus 11,5 €.

Om te genieten van het voordeel volstaat het een aanvraag in te dienen bij je operator. Hiervoor zijn nog geen documenten nodig. De operator stuurt je aanvraag door naar het BIPT, het Belgisch Instituut voor postdiensten en telecommunicatie.

Daarna ontvang je een brief van het BIPT waarin wordt gevraagd naar een attest van een keel-, neus- en oorspecialist die de laryngectomie uitvoerde.

Het BIPT onderzoekt de aanvraag en laat je operator dan weten of het dossier goedgekeurd of afgewezen is.

De operator past dan het sociale tarief toe en past de facturen aan vanaf de volgende factureringsperiode. 

Tip; soms is het moeilijk om op de website van je operator de aanvraag te doen. Maak daarom gebruik van hun zoekfunctie (loepje) en geef ‘sociaal tarief ‘ in. Dan kun je de aanvraag eenvoudig online doen. Je kunt natuurlijk ook naar een winkelpunt stappen van je operator of de klantendienst bellen.

Wist je dat er ook een sociaal tarief bestaat voor televisie? Daarvoor volstaat niet dat je enkel een laryngectomie onderging. Hiervoor moet je minstens 12 punten hebben of 80% invalide zijn. Alleen een attest van de FOD Sociale Zekerheid is geldig. Een attest van je ziekenfonds is niet geldig om dit te bewijzen.

Voor wie het nog niet wist; het kijk-en luistergeld werd in Vlaanderen reeds afgeschaft in 2002. In Wallonië in 2018. De sociale diensten van de mutualiteiten of het ziekenhuis kunnen helpen met uw aanvraag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *