Sabine informeert: “Tandproblemen na kanker?”

Er is een algemene regel VOOR IEDEREEN dat er voor tandprothesen een wettelijke tussenkomst is voorzien van uit het RIZIV vanaf de leeftijd van 50 jaar.

Dat geldt enkel voor uitneembare prothesen! Dus niet voor implantaten.

Voor uitneembare prothesen is er voor iedereen een wettelijke tussenkomst voorzien vanuit het RIZIV vanaf de leeftijd van 50 jaar

Voor implantaten is er een wettelijke tussenkomst vanaf 70 jaar voor maximaal 2 stuks op voorwaarde dat een uitneembare prothese niet voldoet. Let op; enkel de implantaten(schroef)  en het verbindingsstuk. Geen tussenkomst hier op de eigenlijke tandprothese. 

Uitneembare prothesen zijn de goedkoopste oplossing. De prijs is wel afhankelijk van het aantal tanden dat vervangen wordt, of iemand al dan niet door voorkeurregeling heeft en of de behandeling binnen of buiten mondzorgtraject valt (dwz of iemand elk jaar naar de tandarts gaat).

Een volledige kaak (boven of onder met 14 tanden) kost 628 euro. Daarvan krijg je dan (binnen mondzorgtraject) 604 (voorkeurregeling) of 483 (geen voorkeurregeling) terug. Voor 2 kaken is dat gewoon x2.

Soms wordt al eens een extra frame voorzien. Die is niet terugbetaald. Maar die prijs valt redelijk mee. Let wel; als tandartsen niet geconventioneerd zijn, kunnen die hoge supplementen aanrekenen. Vooraf een prijs vragen is de boodschap!

De terugbetaling kan 1 keer in 7 jaar.

Het kan dus zijn dat een ex-kankerpatiënt die ouder is dan 50, gebaat is met een uitneembare prothese.

Maar soms is een complexe tandherstelling nodig.  

Voor bepaalde patiënten die een complexe tandherstelling nodig hebben ten gevolge van kanker is er (sinds 1 januari 2020) een extra terugbetaling. Specifiek gaat het over de terugbetaling van het plaatsen van implantaten enprothetisch werk, waarbij die wel afhankelijk is van het aantal overblijvende tanden in de mond. Voor die patiënten is er bovendien een derdebetalersregeling, waarbij ze geen remgeld betalen en de factuur ook niet moeten voorschieten. De overheid betaalt de tandarts (ook een niet-geconventioneerde) tandarts rechtstreeks.

Wie heeft recht op terugbetaling?

Het gaat om de onderstaande drie groepen van patiënten:

  • Wanneer het kaakbeen ernstig verminkt is omdat er een tumor verwijderd werd en de patiënt daardoor een ernstige functionele of psychosociale handicap heeft. Of als het kaakbeen aangetast werd door radiotherapie.
  • Wanneer de patiënt na een stamceltransplantatie door afstotingsverschijnselen (graft vs host) tanden verliest of er meerdere ernstige tandafwijkingen door krijgt.
  • Wanneer de patiënt voor z’n 12de verjaardag chemo- of radiotherapie kreeg en daardoor tanden verloor of meerdere ernstige tandafwijkingen kreeg.

Het gaat om dure verstrekkingen, waardoor de tandarts ze verplicht moet attesteren via de papieren derdebetalersregeling. De patiënt betaalt geen remgeld, en de tandarts stuurt het ingevulde getuigschrift voor verstrekte hulp, samen met het specifieke kennisgevingsformulier, rechtstreeks naar de verzekeringsinstelling van de patiënt.

Lees alle informatie, onder meer de volledige lijst van de terugbetaalde verstrekkingen, op de website van het RIZIV.

Sabine Maene, Sociale Dienst, AZ Sint-Jan