Lichaams- en huidverzorging bij kanker

Na een behandeling tegen kanker zijn er vaak huidveranderingen merkbaar. Dit kan zowel in het behandelde gebied zijn door bijvoorbeeld bestraling maar ook de rest van huid kan veranderen door chemotherapie of andere medicatie. In veel gevallen is er ook een litteken aanwezig als gevolg van een operatie en kunnen er vochtophopingen (oedeem) ontstaan. Door een juiste huidverzorging kan de huid zich weer (deels) herstellen.

Bestraalde huid

Tijdens en na radiotherapie kan de huid veranderen in het gebied waar de bestraling plaats vindt of heeft plaats gevonden. Op deze locatie kan de huid droog en schilferig worden of juist vettig. Daarnaast is de huid vaak rood en dun. In een later stadium is het mogelijk dat de bestraalde huid een donkere verkleuring toont of dat er vaatjes zichtbaar zijn.

Huidverandering door chemotherapie

Na behandeling met chemotherapie vindt er verandering plaats in de huid. De huid kan droger worden en sneller verouderen.  Een droge huid is vaak vochtarm en daarom is een hydraterende crème voor zowel gelaat als lichaam goed om te gebruiken. Tevens is het van belang om een zonbescherming te gebruiken met een hoge beschermingsfactor (minimaal spf25, maar bij voorkeur spf50) om zonverbranding te voorkomen. (bron: https://www.streutkerhuidtherapie.nl/behandelingen/huidverzorging-kanker/)

In latere nieuwsbrieven komen we hier uitgebreid op terug.

 

 

 

 

 

 

Naast de gevolgen van een bestralingsbehandeling of chemotherapie krijgt de huid het in de winter vaak extra zwaar te verduren. Door vrieskou, gure wind, regen en sneeuw droogt de huid sneller uit. Onder deze winterse omstandigheden worden de talgkliertjes in de huid minder actief. Dat betekent dat de huid minder talg aanmaakt. Talg bestaat voor het grootste gedeelte uit vet en zorgt ervoor dat de huid vocht vast kan houden en dus soepel blijft. Wanneer de huid minder talg aanmaakt, wordt die minder goed beschermd en kan het vocht in de huid makkelijker verdampen. Dit kan resulteren in droge handen, gesprongen lippen, schrale wangen en misschien zelfs pijnlijke kloven. Een droge huid voelt trekkerig aan en kan flink jeuken.

De centrale verwarming in huis kan de klachten nog eens verergeren. Wanneer de verwarming aan staat, wordt de lucht om ons heen droog. De luchtvochtigheid is laag, waardoor de huid de vochtbalans niet zo makkelijk kan regelen als normaal.

Het gezicht

Smeer uw gezicht voordat u naar buiten gaat in met een vette, vocht inbrengende crème. Daarmee legt u als het ware een dunne beschermende laag op uw huid, waardoor deze minder gevoelig is voor uitdroging. Ziet uw huid er tijdens de wintermaanden grauw en dof uit, probeer uw huid dan eens te scrubben. Hiermee verwijdert u op een zachte manier de dode huidcellen. Bovendien zorgt het ervoor dat uw huid crème nog beter opneemt.

Uw lichaam

Een warme douche kan heerlijk zijn, maar pas op dat u niet te heet doucht. Water droogt de huid uit. Een goede bad- of doucheolie zorgt ervoor dat u in bad of onder de douche uw huid voedt. Na het douchen doet een vette bodylotion wonderen. Smeer vooral plekjes als de knieën en ellebogen goed in.

Handen en voeten

Net als voor het gezicht en het lichaam is het goed om uw handen en voeten met regelmaat in te smeren. U kunt daarvoor het best een speciale hand- en voetencrème gebruiken. Uw handen zijn extra gevoelig voor kou en kunnen rood, ruw en schraal worden. Wanneer droge plekjes opengaan, ontstaan vervelende en pijnlijke kloofjes. Vooral op de handen is dit erg vervelend. Daarom is het aan te raden om uw handen elke keer als u in contact bent geweest met water in te smeren. Op die manier worden uw handen beschermd tegen uitdroging. Uw voeten zitten de hele winter opgesloten in dikke sokken en warme laarzen. Naast een goede crème, kan een voetenbadje heel ontspannend zijn.

Lippen

De huid op uw lippen bevat geen talgkliertjes. Daardoor zijn uw lippen veel gevoeliger voor kou en vocht. Bij droge lippen heeft u vaak de neiging om uw lippen met uw tong te bevochtigen. Zodra u dat doet, zullen de klachten verergeren, doordat het vocht de huid nog verder uitdroogt. Probeer dit te voorkomen door altijd een lippenbalsem in uw tas of jaszak te stoppen. Door uw lippen met regelmaat in te smeren met de balsem zorgt u ervoor dat ze snel weer zacht en soepel worden. (Bron: https://www.leef.nl/kennisbank/huidverzorging-tijdens-de-koude-winter)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *