Nieuwe piste om kankercellen gevoeliger te maken voor doelgerichte behandelingen

Met de steun van Stichting tegen Kanker hebben Belgische onderzoekers zopas in het laboratorium een middel ontdekt om kankercellen gevoeliger te maken voor doelgerichte behandelingen! Die innovatieve aanpak moet nu worden getest bij de mens maar biedt al nieuwe hoop op doeltreffendere behandelingen.

Bron: Nature communication, 2018, 9: 2500; persbericht KU Leuven

Commentaar van Stichting tegen Kanker

Om de behandeling van kanker doeltreffender te maken en de schadelijke neveneffecten terug te dringen, worden steeds meer doelgerichte therapieën gebruikt: geneesmiddelen die gezonde cellen zoveel mogelijk met rust laten en zich alleen tot de kankercellen richten doordat ze aangrijpen op abnormale eiwitten die alleen in de kankercellen voorkomen.

Een van de grote uitdagingen, maar tegelijk ook een van de voornaamste beperkingen van een dergelijke doelgerichte therapie, is het gemak waarmee kankercellen hieraan kunnen ontsnappen en resistent worden. De behandeling van melanomen (een agressieve huidkanker) is daar een uitstekend voorbeeld van. Na een initiële goede respons op een doelgerichte behandeling, zal de kanker uiteindelijk vaak resistent worden tegen de therapie.

Het team van professor Johan Swinnen (KU Leuven) heeft ontdekt dat een verhoogde aanmaak van vetzuren in de kankercellen aan de basis ligt van deze resistentie. Door de aanmaak van die vetzuren te blokkeren, blijven de kankercellen gevoelig voor de doelgerichte therapie. De ontwikkeling van dit nieuwe concept kan belangrijke toepassingen hebben voor een betere controle van verschillende types kanker. De eerste resultaten van de onderzoekers zijn alvast veelbelovend genoeg om te overwegen deze aanpak ook bij de mens te testen.

Een boeiend dossier om op te volgen dus!

Stichting tegen Kanker: link naar artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *